Blagdan svetog Marka

Svečanim misnim slavljem proslavljen je blagdan svetoga Marka. Misno slavlje na otvorenom kod kapelice Majke Božje u ulici Mate Ivaniševića, predvodio je župnik Ante Šiško, a animirao mješoviti crkveni zbor.

Tumačeći Božju Riječ župnik je istaknuo riječi sv. Petra koji kaže: „Svi se jedni prema drugima pripašite poniznošću jer Bog se oholima protivi, a poniznima daruje milost.“ Biti ponizan znači biti svjestan svoga mjesta u svijetu i uvijek imati na umu da smo Božja stvorenja te uvijek nastojati činiti dobro. Petar još kaže: „Svu svoju brigu povjerite njemu jer on se brine za vas.“ Dakle, dobro je svoje brige predati Gospodinu jer On se brine za nas i ništa bez Njega ne postoji.

Evanđelje po Marku župnik je protumačio kao Isusovu duhovnu oporuku koju nam ostavlja prije svoga uzašašća. Njome poručuje svojim apostolima, a time i svima nama, da pođu po svom svijetu i propovijedaju evanđelje.

Na kraju misnog slavlja župnik je poveo kratku procesiju moleći zagovor sv. Marka, a potom je uslijedio blagoslov usjeva i polja.

Tekst: Jelena Vuković

Fotografije: Ruža Keser