VAZMENO TRODNEVLJE

VELIKI ČETVRTAK, MISA VEČERE GOSPODNJE – 28. ožujka

Kod ovog misnog slavlja slavimo posljednju Isusovu večeru; Te je večeri Isus ustanovio sakrament svoga tijela i svoje krvi i sveti red. Pozvani smo Gospodinovu stolu, kojemu je on nekad pozvao svoje apostole.

👉Na veliki četvrtak Misa Večere Gospodnje bit će u 18.30 sati s obredom pranja nogu, a nakon popričesne molitve slijedi svečani prijenos i pohrana Svetootajstva.

👉👉Pozivamo sve vjernike da i nakon večernjeg bogoslužja dio večeri provedu u molitvi i klanjanju pred Presvetim Sakramentom. Mogućnost za to bit će sve do 22 sata.🙏

👉👉👉GETSEMANSKA URA: bit će animirana od župnika u župnoj crkvi od 20.00 sati do 21.00 sat …

Getsemanska ura na Veliki Četvrtak naročit je i odličan način zadovoljštine za grijehe, koju je Isus tražio od sv. Marije Margarete Alacoque. Dvostruka je zadaća svete ure: prva je sjediniti se s Isusom Otkupiteljem da se ublaži Pravednost Božja, a druga je tješiti Isusa u Njegovim patnjama u Getsemaniju.

Da udovoljimo izričitoj želji Srca Isusova, potrebno je da duhom budemo u Getsemaniju i razmišljamo o tajni Muke Isusove, da se s Njim sjedinimo u molitvi koju On obavlja u času svoje smrtne borbe. Oni koji žele dostojno obaviti Svetu uru trebaju razmatrati Getsemanski misterij i sjediniti se s trpećim Spasiteljem kako bi zadobili oproštenje svojih i tuđih grijeha.

VELIKI PETAK MUKE GOSPODNJE – 29. ožujka

Bogoslužje Velikog petka spominje se Kristove muke. Na taj dan se ne posvećuje euharistija. Bogoslužje u čast križu zamjenjuje sakramentalno slavlje Kristove žrtve. Pozvani smo sjediniti se s Njegovim otajstvom, euharistijskim kruhom posvećenim na misi večere Gospodnje.

👉Na Veliki Petak vas pozivamo na pobožnost Križnog puta u 17.45 sati u župnu crkvu u Vođince.

👉👉Navečer pak, dođite na Bogoslužje Muke Gospodnje (Služba Riječi, Klanjanje svetom križu i Svetu pričest) u 18.30 sati u Vođince.

⛔Nakon toga bit će mogućnost za molitvu i klanjanje u tišini pred Presvetim Sakramentom sve do 22.00 sata.🙏

VELIKA SUBOTA – VAZMENO BDIJENJE – 30. ožujka

Na Veliku subotu Crkva se zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmatra njegovu muku i smrt. Tek poslije svečanog bdijenja ili noćnog iščekivanja uskrsnuća vrijeme je vazmenoj radosti koja u svom obilju traje pedeset dana. Na Veliku Subotu bit će mogućnost za molitvu i klanjanje pred Presvetim Sakramentom preko dana.

👉Vazmeno bdijenje počinje u 20.00 sati. ⛔

Bdijenje u ovoj svetoj noći ovako je raspoređeno:

– Služba svjetla: zajednica se okuplja oko ognja i uskrsne svijeće koja je simbol Krista, svjetla svijeta

– Služba riječi: zajednica razmatra divna djela što ih je Gospodin u svome narodu od početka činio

– Blagoslov vode: zajednica krštenih obnavlja ove noći svoju ispovijest vjere

– Euharistijska služba: Božji narod, nanovo krštenjem rođen, prinosi spomen-čin Gospodina u činu zahvaljivanja i hrani se slavnim tijelom uskrslog Krista.